April 14, 2008

Wizy

Posted in Adventure, Culture, History, Holiday, Travel, World at 2:01 pm by dominikanahotele

Od obywateli polskich wjeżdżających na terytorium Dominikany nie wymaga się wizy wjazdowej; muszą oni natomiast okazać bilet powrotny oraz wystarczające środki finansowe na utrzymanie przez deklarowany okres pobytu. Kwota wymagana na każdy dzień pobytu nie jest określona.

Przy wjeździe na Dominikanę należy wykupić na granicy kartę turystyczną (ok. 15 USD), która często jest już wliczona w cenę biletu. Z kartą turystyczną można przebywać na terenie Dominikany do 90 dni. Dzieci do lat 13 muszą podróżować pod opieką rodziców lub opiekunów. Opiekunowie powinni mieć pozwolenie na podróżowanie ze swoimi podopiecznymi zalegalizowane w konsulacie Dominikany w państwie, z którego wyjeżdżają. Bez zalegalizowanego dokumentu dzieci nie mogą przekroczyć granicy. Termin ważności paszportu przy wjeździe powinien wynosić minimum 6 miesięcy; paszport musi być w dobrym stanie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: